|| W N ||   Wilfried Nijhof

About 

Mijn werk toont mijn voorliefde voor ambacht, decoratie en het triviale. Zo richt ik me in het keramische werk onder meer op de basis van de decoratieve bloemcultuur; de vaas. Deze wordt benaderd als een object; een sculptuur waarin construeren en decoreren samenvallen. Het is het resultaat van een proces waarin heel diverse motieven met elkaar worden vervlochten en verenigd tot een harmonieus geheel; stil en contemplatief.

Naast bovenstaande werken maak ik keramische wandobjecten. Ook hierin zijn constructieve én decoratieve motieven te zien. De muur vormt voor mij, als onderdeel van het interieur, een context die mij inspireert. Als drager geeft de wand richting aan een werk in constructieve zin, maar ook in de beleving...

Fotograferen betekent voor mij observeren, ontdekken en kaderen. Ik gebruik het medium om heel gericht in te zoomen, maar ook om het toeval ruimte te geven en als het ware onbewust, vanuit de ooghoek, vast te leggen. Het is fascinerend om via een camera details uit de werkelijkheid te reduceren tot een plaatje; een gekaderde compositie. Eenmaal uitvergroot en geprint op tekenpapier, vormt een bepaalde fotografische registratie de basis voor een tekening. De print fungeert als beeldkader dat uitnodigt tot een toevoeging van lagen van verschillende aard, bijvoorbeeld meditatief bewegend of meer bruut destructief.


Wilfried Nijhof, Groenlo, 1964

2008 – nu

Beeldend kunstenaar

2002 – nu

Docent aan Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Industrieel Product Ontwerpen

1994 – 2002

Ontwerpbureau Zwändel , i.s.m. Jolanda Muilenburg. Toegepaste kunst in de openbare ruimte. 

1990 - 1997

Beeldend kunstenaar en werkzaam bij kunstenaarscollectief / tentoonstelingsruimte Hooghuis Arnhem.

1983 - 1988

Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ, Arnhem